Airbnb adózás

Segítsetek kérlek. Eddig 2 könyvelővel egyeztettem, mivel nem egyformát tanácsolnak, most már teljesen összekavarodtam adózási kérdésben.

Adószámos magánszemélyként és alanyi adómentest választva foglalkozom rövid távú lakáskiadással.

Milyen adók merülnek fel?

IFA - bevallás és befizetés havonta, az adott településen megfelelő összeg/fő (kivételeket nem sorolom fel)

SZJA - bevallás és befizetés eddig évente, mert e 10%os ktghányadost választottam tévesen, lentebb, hogy mi lenne a megfelelő nekem

ÁFA - alanyi ÁFAmentes vagyok, ez nem volt, de mégis kellett volna legyen, mert az airbnb szolg díjat ÁFA-val számlázta - ezzel nem csináltam eddig semmit..

Most közösségi adószámot is kértem a könyvelő tanácsára, így az airbnb mostantól nem számol fel ÁFAt a szolgáltatás díjára, de a felmerülő ÁFAt Mo kell bevallani és megfizetni - ÁFA bevallás és befizetés havonta

THF - évente 1x tárgyévet követően februárban - most, hogy havonta kell ÁFA bevallást, ezt is havonta kellene? Kérem megerősítéseteket.

Alapból nem választottam a tételes átalányadót, hanem a 10% önrész levonás után adóztam, állítólag 10szeresét fizettem így be SZJA-ba. Ezt módosítani csak előremutatóan lehet a következő évre, az SZJA adóbevallásban megjelölve. Ha sikerül, akkor azt jelenti, hogy 38.400,.Ft lesz az adó/szoba/év, melyet negyedévente adóelőlegként be kell fizetni (első április 12-én). További SZJA kötelezettség itt nem fog felmerülni. Kérem erősítse meg valaki!

Végképp nem értem, hogy mit miért kell havonta és jó e fentebb leírt, vagy nem? És mivel év közben kaptam tanácsot arról, hogy másképp kellene, elkezdjem a havi bevallást, vagy kezdjem most már 2026-tól a helyesre átállást

Kérem szépen segítsen, aki benne van, mert ez őrjítő, hogy mennyi információt kaptam, de én nem vagyok könyvelő. Előre is köszönöm!