ÁNTSZ vizsgálat

Ez a témakör már nem kötődik szigorúan az induláshoz és a bejelentésekhez, de a helyi ÁNTSZ-nek elvileg hivatalból ki kell jönni a bejelentéstől számított 1 hónapon belül. Ez a gyakorlatban a nagyszámú bejelentés miatt nem minden kerületben és esetben történik meg.

A követelmények is kerületenként változnak, de azért van egy sztenderd amit elvileg néznek a lakásokban:

 • Dohányzást tiltó tábla
  Minden esetben kérik a vizsgálat során. Az előírásoknak éppen megfelelő tábla bármely papír-írószer boltban beszerezhető

 • Vegyszerek
  A vegyszereket a vendégektől elzárva kell tárolni (zárt szekrény, szoba, stb.).
  Bizonyos veszélyes anyagok, jellemzően a veszélyjelekkel jelzettek tárolása csak bejelentetten történhet. Ilyeneket vagy ne tárolj, vagy ha mégis, akkor ennek van egy egyszeri 7800 Ft-os díja és be kell őket jelenteni (nyomtatványt a vizsgálat során tud adni az ÁNTSZ-es ügyintéző). Elvileg kérhetnek tárolási naplót is, de ettől nagyrészt eltekintenek.

 • Rovarirtás
  Félévente kötelező, de erről az első vizsgálat alkalmával nem kérnek semmit, csak jegyzőkönyvbe veszik. A továbbiakban (újabb vizsgálat esetén) félévente egy számlával és egy munkalappal kell igazolnod hogy megtörtént az irtás.

 • Wc szellőzés
  A mellékhelyiségeknek külső térbe kell tudniuk szellőzni. Ez történhet direktben ablakkal a lichthof, udvarra, stb. Vagy történhet például elszívóval akár egy csövön keresztül is.

 • Különálló wc kézmosási lehetősége
  Biztosítani kell különálló wc esetén egy kis mosdót kézmosási lehetőségként a helyiségen belül.

 • Legionella kockázatelemzés
  Nagyon elvétve kérik csak. A legionella kockázatelemzést te magad is megcsinálhatod ezzel a segédlettel.

 • Mosás
  Nagyon elvétve kérik csak. Amennyiben a lakásban mosol, vagy tárolsz ágyneműt, akkor nyilatkoznod kell annak módjáról.