Éves adóbevallás 2019-ről

Itt csak az adószámos magánszemélyek adóbevallásának “airbnb-s” részére koncentrálunk. Pontos tanácsokért keress fel egy könyvelőt!

Adott évről szóló adóbevallást a következő év május 20-ig kell megtenni. Az adóbevallás beküldheted postán, vagy megteheted online is.

A példa során a 2019-es év bevallását ismertetjük, de más évek bevallására a példa hasonlóképpen alkalmazható. Itt most az online bevallás lépéseit vesszük végig, de a papír alapú kitöltés teljesen hasonló, ugyanazokba a sorokba kell beírnod mint az online verziónál, a nyomtatványok közül pedig a 19SZJA nyomtatványt kell használnod (az SZJA előtti számok mindig az adott évet jelölik, tehát más évek bevallásának nyomtatványát ennek megfelelően találod).

A bevallás lépései

Az online bevalláshoz látogass el a NAV oldalára, ott válaszd az e-SZJA -t, majd kattints a Belépésre. Jelentkezz be az Ügyfélkapus jelszavaddal. Ezután kattints a Bevallás a 2019. évről-re (vagy arra hogy Átnézem), majd a Módosítás, kiegészítésre.

  1. A megjelenő oldalon a bal felső sarokban kattints az Összes mezőre, itt pedig a Személyi jövedelemadó (szja)-ra. Itt először az Egyéb nyilatkozatok, adatok, cél szerinti felhasználás, adókiegyenlítés-re kattints. Itt a Sor: 107 (fizetővendéglátó tevékenységet folytató magánszemély nyilatkozata a tételes átalányadózás választásáról a 2020. adóévre) sor végén található Hozzáadás gombot nyomd meg és utána kattints a Szerkesztésre, majd tegyél pipát a rubrikába és nyomj a mentésre. Elviekben ha nem nyilatkozol, akkor maradsz ugyanabban a státuszban, ahol a korábbi adóévben voltál, de a biztonság kedvéért érdemes ezt bepipálni, ebből tuti nem lesz összeveszés.

  2. Menj vissza a Személyi jövedelemadó (szja) menüpontig, itt most válaszd a Jövedelmeket, majd az Elkülönülten adózó jövedelmeket, végül pedig a Sor: 174 (Fizetővendéglátó tételes átalányadója) sor végén található Hozzáadás gombot nyomd meg és utána kattints a Szerkesztésre. Itt add meg, hogy hány szoba után fizeted az adót és magának az adónak a mértékét. A tételes átalányadó mértéke szobánként 38400 Ft, vagyis mondjuk egy kétszobás lakás esetén írj 76800 Ft-ot. Kattints a mentésre.

  3. Menj vissza a Személyi jövedelemadó (szja) menüpontig, itt most válaszd a Személyi jövedelemadó elszámolását, majd itt a Sor: 70,71,72,73 (Adóelőleg kötelezettség) sor végén található Hozzáadás gombot nyomd meg és utána kattints a Szerkesztésre. Itt a 4 rubrikába az előző évben fizetett tételes átalányadó negyedét kell beírni sorban (akkor is így írd ha esetleg egy összegben fizetted egész évre, a NAV csak annyit néz, hogy az adott negyedév végén az adószámládon volt-e a negyedéves részlet). A tételes átalányadó ugye szobánként 38400 Ft, vagyis mondjuk egy kétszobás lakás esetén 19200 Ft-ot írj be az egyes rubrikákba. Kattints a mentésre.

Fontos, hogyha csak egy szobát adsz ki és így az egyes negyedévekhez 10000 Ft alatti összeget írnál, akkor azt a rendszer nem tudja értelmezni. Ezért ebben az esetben az egyes negyedévekhez sorban 19200, 0, 19200, 0 Ft-ot írj!

  1. Ezután menj vissza a Személyi jövedelemadó elszámolása menüpontig és itt most a Sor: 74 (Az adózó által befizetett adóelőleg, adó) sor végén található Hozzáadás gombot nyomd meg és utána kattints a Szerkesztésre. Itt a rubrikába írd be a befizetett adót (emlékeztetőül a tételes átalányadó ugye szobánként 38400 Ft, vagyis mondjuk egy kétszobás lakás esetén írj 76800 Ft-ot). A felbukkanó figyelmeztetéssel ne törődj, nyomj továbbot. Kattints a mentésre.

  2. Elvileg most már mindennel kész vagy, de egy gyors ellenőrzés nem árt. Lépj ki a főmenübe (ezt leggyorsabban a bal felül található vissza gomb melletti házikó ikonra kattintva tudod megtenni). Ezután ha legörgetsz, akkor a korábban hozzáadott sorokat mind látnod kell és ha a sor jobb oldalán található lefele nyílra kattintasz, akkor lenyílik a pont és a korábban megadott adatokat kell hogy lásd. Legalul az utolsó két pontra ha rámész 0 kell hogy legyen a bevallással benyújtásával fizetendő adód és az egyenleged (már amennyiben más jövedelmedből nem keletkezett fizetendő adód, amit még nem egyenlítettél ki).

  3. Beadás előtt a jobb oldalon található egymás alatti ikonsorból kattints az ellenőrzésre. Ha hibát talál a rendszer akkor azt az oldal tetején fogja jelezni. Valószínűleg a 74-es sorra itt is figyelmeztetést fogsz kapni (ahogy azt írtam az 4-es pontban is), de ezzen ne törődj! Ha minden más rendben van mehetsz tovább.

  4. Beadáshoz, az Egyenlegek alatt legalul kattints a Tovább a beadáshoz gombra, a megjelenő figyelmeztetésnél nyomj továbbot. Majd ha a következő oldalon mindent rendben lévőnek találsz, akkor kattints a Beadásra. Ezzel meg is volnánk!

Ne felejts el rendelkezni az adód 1+1%-áról, ezt a kezdő oldalról (ahol a 2019-es bevallást választottad) tudod megtenni!

Ha valaki kedvet érez, hogy a fenti lépésekről képernyőképeket is készítsen, kérjük adja hozzá hozzászólásban!

Köszi a nagyon hasznos és precíz útmutatót!

1 kedvelés

Köszönöm, nagyon hasznos volt az útmutató.

1 kedvelés

Most adtam be a 2020-as SZJA-t.
Igazán nagyon hasznos volt az útmutató!!

Köszönöm.