Éves SZJA bevallás 2023-ról

Itt csak az adószámos magánszemélyek adóbevallásának “airbnb-s” részére koncentrálunk. Az egyéb jövedelmeket a bevallás más részeiben kell megjelenítened. Részletes tanácsokért keress fel egy könyvelőt!

A 2023-ról szóló adóbevallást 2024. május 21-ig kell megtenni. Az adóbevallást beküldheted postán, vagy megteheted online is.

A példa során a 2023-as év bevallását ismertetjük, de ez más évek bevallására is hasonlóképpen alkalmazható. Itt most az online bevallás lépéseit vesszük végig, de a papír alapú kitöltés teljesen hasonló, ugyanazokba a sorokba kell beírnod mint az online verziónál, a nyomtatványok közül pedig a 23SZJA nyomtatványt kell használnod (az SZJA előtti számok mindig az adott évet jelölik, tehát más évek bevallásának nyomtatványát ennek megfelelően találod).

A bevallás lépései

Az online bevalláshoz látogass el a NAV oldalára, majd kattints a Belépésre. Jelentkezz be az Ügyfélkapus jelszavaddal. Ezután kattints a Bevallás a 2023. évről-re, vagy arra hogy Átnézem, majd kattints a Tovább gombra a felugró ablakban és végül a a Módosítás, kiegészítésre. Amennyiben nincsen a NAV által előkészített bevallás tervezeted kattints az Üres bevallás kitöltése gombra.

  1. A megjelenő oldalon a bal oldali Témakör listában kattints az Ingatlan bérbeadásából és egyéb hasznosításából származó jövedelem menüpontra majd a legördülő menüből válaszd a Fizetővendéglátó tevékenységet folytató magánszemély nyilatkozata a tételes átalányadózás választásáról, megszüntetéséről mezőre. Itt pipáld be a 2023. évben tételes átalányadózást alkalmazott mezőt ha így adóztál. Amennyiben 2023-ban nem voltál átalányadós, de 2024-re át szeretnél váltani akkor az itt megjelenő mezőt pipáld (157-es pont). Ha a 2023-as évben átalányadós voltál, akkor ez a mező értelemszerűen nem lesz elérhető.

  2. Menj vissza az Ingatlan bérbeadásából és egyéb hasznosításából származó jövedelem menüpontig, itt most válaszd a Rövid távú bérbeadás a fizetővendéglátó tételes átalányadója pontot. Majd a 174. pontban (Fizetővendéglátó tételes átalányadója) add meg, hogy hány szoba után fizeted az adót és magának az adónak a mértékét. A tételes átalányadó mértéke szobánként 38 400 Ft, vagyis mondjuk egy kétszobás lakás esetén írj 76 800 Ft-ot.

  3. Ugyanitt lejjebb a 70,71,72,73 pontokba (Az adózót terhelő adóelőleg, adó az I-IV. negyedévre) az előző évben fizetett tételes átalányadó negyedét kell beírni sorban (akkor is így írd ha esetleg egy összegben fizetted egész évre, a NAV csak annyit néz, hogy az adott negyedév végén az adószámládon volt-e a negyedéves részlet). A tételes átalányadó ugye szobánként 38 400 Ft, vagyis mondjuk egy kétszobás lakás esetén 19 200 Ft-ot írj be az egyes rubrikákba.

Fontos, hogyha csak egy szobát adsz ki és így az egyes negyedévekhez 10 000 Ft alatti összeget írnál, akkor azt a rendszer nem tudja értelmezni. Ezért ebben az esetben az egyes negyedévekhez sorban 19 200, 0, 19 200, 0 Ft-ot írj!

  1. Ugyanitt lejjebb a 74. pontba (Az adózó által befizetett adóelőleg, adó) írd be a befizetett adót. Emlékeztetőül a tételes átalányadó ugye szobánként 38 400 Ft, vagyis mondjuk egy kétszobás lakás esetén írj 76 800 Ft-ot. A felbukkanó figyelmeztetéssel ne törődj, nyomj továbbot. Kattints alul a mentésre!

  2. Elvileg most már mindennel kész vagy, de egy gyors ellenőrzés nem árt. Kattints az oldal jobb felső részén lévő Teljes nézet gombra. Ezután ha legörgetsz, akkor a korábbi pontokban hozzáadott sorokat mind látnod kell. Alul a 77. és 79. pontokban 0 kell hogy legyen a különbözet és a fizetendő adó.

  3. Beadás előtt az alul található ikonsorból kattints az ellenőrzésre. Ha hibát talál a rendszer akkor azt a Hibaüzeneteknél jelzi. Valószínűleg a 74-es sorra itt is figyelmeztetést fogsz kapni (ahogy azt írtuk a 4-es pontban is), de ezzel ne törődj! Ha minden más rendben van mehetsz tovább.

  4. Beadáshoz, szintén az alul található ikonsorból kattints a Tovább a beadáshoz gombra, a megjelenő figyelmeztetésnél nyomj továbbot. Majd ha a következő oldalon mindent rendben lévőnek találsz, akkor kattints a Beadásra. Ezzel meg is volnánk!

Ne felejts el rendelkezni az adód 1+1%-áról, ezt a kezdő oldalról (ahol a 2023-as bevallást választottad) tudod megtenni!