Kérdezz a VI. kerület Polgármesterétől, Soproni Tamástól!


Fotó: Marjai János (24.hu)

Folytatjuk az interjú sorozatunkat és ezúttal Soproni Tamástól, a VI. kerületi Polgármesterétől tudtok kérdezni.

:memo: Írj egy kérdést, amit szerinted fel kéne tenni neki!
:ballot_box_with_check: Az összegyűlt kérdésekből kiírunk egy egyszerű szavazást, ha több mint 10 kérdés érkezik.
:top: A legtöbb szavazatot kapott kérdéseket elküldjük a Polgármesternek. A válaszait ugyanezen postba másoljuk majd be.

Példaként pár minket foglalkozató kérdés:

  • A januártól bevezetett új rendelkezések gyakorlatilag ellehetetlenítik az új airbnb-k létesítését. Ez volt a cél?
  • Segítenék valahogyan a magánszálláshelyek újjáéledését a kerületben?
  • Hogyan tervezik kiszűrni a feketén üzemelő szálláshelyeket?

Várjuk a Te kérdéseidet is kommentben!

update 2020.05.04.: a kérdéseket a mai nappal lezártuk és elküldtük őket
update2 2020.05.12.: megkaptuk a válaszokat és [külön cikkben] (Soproni Tamás interjú) közöljük őket.

Javasolnám, hogy tiltsák be a 4 főnél nagyobb befogadóképességgel rendelkező szálláshelyeket, amik vonzzák a nagy/hangos társaságokat, részegen ordítozó legénybúcsús bandákat. Ők azok, akik miatt rossz a megítélése az egész szegmensnek és azon kis lakással rendelkező házigazdáknak is, ahol alkalmanként csak 1-2 vendég száll meg, akik nem zavarnak sok vizet.

Mivel ez minden kerületben aktuális, így feltenném itt is a kérdést: elhagyható-e papír alapú vendégkönyv vezetése, most hogy bevezetésre került a kötelező adatszolgáltatás az NTAK felé?

A 239/2009-es kormányrendelet szerint - mely az “airbnb-zést” szabályozza - a magánszálláshely: “az a nem kizárólag szálláshely-szolgáltatás folytatása céljából, magánszemély vagy egyéni vállalkozó által hasznosított LAKÁS vagy üdülő, illetve azok egy lehatárolt részének és hozzátartozó területének hasznosítása, ahol a szobák száma legfeljebb nyolc, és az ágyak száma legfeljebb tizenhat.”

A VI. kerület ezzel szemben a magánszálláshelyek engedélyeztetéséhez előírja a településképi bejelentést, melynek része a lakás rendeltetésének átminősítése. Ez így valószínűleg jogellenes.
Valószínűleg a jogalkotói szándék itt más szálláshely kategóriák (például egyéb szálláshely, közösségi szálláshely, stb.) szabályozása volt. Nem tervezik a szabályozás átgondolását?

2 Likes

Nekem az engedélyeztetéshez kapcsolódóan lenne pár kérdésem:

  • nem gondolja-e, hogy irreálisan magas a parkolóhely megváltás költsége?
  • stratégiai irány az airbnb-s lakások engedélyeztetésének ellehetetlenítése, vagy csak járulékos veszteség? ha a második, akkor várhatóak könnyítések is?

Miért nem csinálnak belső-terézvárosból egy bulinegyedet, ahol kedvükre bulizhatnak az arra vágyók, a kerület többi részét pedig buli mentessé tenni. Így az egyik csoport nem zavarná a másikat és az Önkormányzat is jelentősebb bevételekhez juthatna, valamint nem kellene kezelni egy jelentős probléma forrást.

Szokta-e utazáshoz az Airbnb-t használni? Ha igen, milyen tapasztalatai vannak vele?

Különsen annak fényében, hogy az airbnb vendégek 99%-a nem autóval jön. Ha az adóbeszedés a cél, egyenesebb lenne valamilyen “airbnb” adót kivetni.

Ez a kérdés Terézvárosban is érdekes, sőt, úgy lenne az igazi, ha Erzsébetváros és Terézváros együtt, egyszerre írná elő, hogy a hirdetések szövegében kötelező feltűntetni a szálláshely NTAK regisztrációs számát.