Lakásfelkészítés az indulás előtt

Dizájn

Siker kritérium

A dizájn az egyik legfontosabb kritériuma a sikeres lakásnak. Átlagos állapotú és dizájnú lakással jelenleg elindulni az airbnb-n nem érdemes. A nagyon sok szereplős (több mint 10000 apartman) és főleg minőségi apartmanokból álló airbnb piacra betörni új lakással csak az átlag fölötti, és/vagy valamilyen egyedi jellemvonással rendelkező lakással lehet. Az átlagos állapotú lakások esetén a hosszútávú kiadást javasoljuk.

Bízd profira

Ha neked nincs érzéked a dizájnhoz, akkor ezt mindenképp érdemes profira bízni. Elég sokan foglalkoznak ma már a témával így könnyen lehet dizájnert, belsőépítészt, vagy home stagingel foglalkozó személyt találni.

Egyediség, tematika

A szép lakáshoz sok út vezet, és ezek elég szubjektívek is, így itt ilyen kérdésekbe nem bocsájtkozunk. Ami viszont mindenképpen hozzáad a dizájnhoz, hogyha az egyedi és/vagy valamilyen tematika köré épül. A tematika alatt azt értjük, hogy adott téma mentén épül fel a lakás belső tere. Például biciklis tematika, hogyha bringát lógatsz fel dekorációként, bringa alkatrészek a kellékek, vagy egyéb dekor elemek. Zöld tematika, amikor mindenfelé zöld növényeket és virágokat raksz a lakásba, zöld falat építesz be.

Bútorok, eszközök

Mi a linken található kellékek beszerzését ajánljuk induló lakások számára.

Kulcsszéf

A kulcsszéf vagy falra szerelhető, vagy egy nagy testű lakat (például rácsos ajtóhoz rögzíthető), mely számzárral van ellátva és a lakás kulcsát tudod belerakni.

images%20(1) images

Amennyiben nem ragaszkodsz a személyes vendégfogadáshoz és -búcsúztatáshoz, akkor a kulcsszéf nagyon hasznos:

  • Érkezéskor nem kell odamenni és akár több órán keresztül várakozni a vendégre, hanem elég a kulcsszéf kódját megadni neki és önmaga is képes lesz bejutni a lakásba.
  • Sok vendég kifejezetten szereti ha nem kell egyeztetnie időpontot, hanem akkor jön-megy amikor akar.
  • Amennyiben nem szeretnéd az éjszaka érkező vendégeket elutasítani, ám odamenni sem szeretnél a lakásba az éjszaka közepén, a kulcsszéf egy tökéletes megoldás.
  • Távozáskor szintén megkérheted a vendégeket, hogy rakják a kulcsot a kulcsszéfbe.

Azt érdemes megemlíteni, hogy a kulcsszéfek közel sem olyan biztonságosak, mint egy bejárati ajtó biztonsági zárja. Ugyanakkor egy rövidtávú lakáskiadás esetén a “gyenge láncszem” mindig az átadott kulcs lesz, függetlenül attól, hogy személyesen vagy széf segítségével adtuk-e át. Nincs lemásolhatatlan kulcs, a tied pedig havonta 10-20 ember kezén is átmegy majd. Ezzel együtt érdemes időről-időre megváltoztatni a kódot, esetleg valamilyen drágább rendszert használni, ami képes minden vendégnek egyedi kódot generálni.

Nekünk nincsenek jó tapasztalataink az elektromos számzáras ajtózárakkal: gyakran elromlanak, a legrosszabbkor merül le bennük az elem, általában véve megbízhatatlanok. Persze az is lehet, hogy egyszerűen eddig csak rossz típusokkal találkoztunk.

Előírások

Az “airbnb-zést” szabályozó 239/2009. Kormányrendelet 2019. júliusi módosítását követően a jogszabály az alábbi - a korábbi pontbeli kelléklistánkon kívüli - kötelező elemeket írja elő:

  • lakáson kívül ki kell rakni a szálláshely nevét, a szállás típusát (magyar, angol és/vagy német nyelveken)
  • lakáson belül a szálláshely nevét, a szállásadó nevét és telefonszámát, valamint üzemeltetési engedélyszámát.