Tarsashaz, engedely, emelt kozos koltseg

Sziasztok! A kovetkezokben kernem a segitsegeteket. Nincs egy egyszerű lakóközösségunk a hazban, es sajnos eleg rosszindulatuak is, az airbnb-s tulajokat folyamatosan furjak, meg ugy is, hogy pl az en lakasomra nem erkezik panasz. A kk folyamatosan vagdalkozik, meg mindenfele szankciokat emleget. Ebben a virus helyzetben meg aztan plane verszemet kapott, mintha nem lenne igy is eleg tragikus az egesz. A kerdesem a kovetkezo:
Tudtok-e barmi olyan torvenyrol, hogy visszamenőleg meg lehet-e tiltani a lakasok mukodeset?
Lehet-e olyan hatarozatot hozni kozgyulesen, hogy aki airbnb-n adja ki a lakasat, annak tobb kozos koltseget kell fizetni?
A valaszt elore is koszonom

Szia!
Visszamenőleges hatállyal nem lehet elvenni engedélyt, a társasházi közgyűlés csak az együttélés szabályaira vonatkozóan hozhat határozatokat, de ezeknek is megalapozottaknak és arányosaknak kell lenniük. Egy társasház maximum az állandó kellemetlenkedéssel tudja rábírni a tulajtársat arra, hogy hagyja abba az airbnb-t.
A közgyűlés hozhat olyan határozatot, hogy megemeli a közösköltséget airbnb esetében, ezt a határozatot azonban 60 napig meg lehet támadni a bíróságon. Eddig az összes esetben amikor megtámadták, az airbnb-s oldalnak adtak igazat és eltörölték a megemelt közösköltséget. Szóval egy fegyver lehet a kk-val vagy a közgyűléssel szemben belengetni, hogy ha ilyet hoznak, akkor te meg fogod támadni és jó eséllyel nyerni is és ebben az esetben a társasháznak a perköltségeket is fizetni kell. A bíróság az ilyen határozatok indoklásában azt emelte ki, hogy nem bizonyítható egyértelműen a rövid távú kiadásból fakadó társasházi túlhasználat és így nem jogos az emelt közösköltség.
Ennek ellenére nekünk az a tapasztalatunk, hogy bár jogilag védhető az álláspont, de a társasházzal érdemes valamilyen ésszerű kompromisszumot kötni, és békében lenni. Amennyiben a megemelt közösköltség mértéke nem túlzott és ezzel a társasházi hangulat lecsendesíthető, akkor érdemes ebbe belemenni. Természetesen ha drasztikus az emelés, akkor mindenképp érdemes a bírósági utat választani, vagy legalábbis a közgyűlés elé tárni, hogy pereskedés lehet ebből az ügyből, amit jó eséllyel el fog veszíteni a ház.