Tételes átalányadó ("szobaadó")

Mi az átalányadó, miért kell fizetned?

Az átalányadóra a NAV adószám igénylésekor tudsz bejelentkezni. Összege 38400 Ft / szoba / év.

Az átalányadó nem kötelező. A rövidtávú lakáskiadásból keletkező bevételed többféle módon is leadózhatod, ennek egyik (a többség számára valószínűleg a legkedvezőbb) módja az átalányadó, de a tevékenységet végezheted KATA-s egyéni vállalkozóként vagy sima SZJA-sként is. A pontos lehetőségekről kérd ki könyvelő tanácsát!

Ki választhatja a tételes átalányadót?

Az átalányadót csak a lakás tulajdonosa (nem kell hogy 1/1 legyen) vagy haszonélvezője választhatja maximum 3 lakásra. Bevételi felső limitje nincs a választásnak. Csak magánszemély választhatja, egyéni vállalkozó nem. Valamint a magánszemély szálláshely-szolgáltatási tevékenység keretében évente maximum 90 napot adja ki ugyanannak a személynek a lakást.

Egyben vagy negyedévente fizesd?

Az átalányadó alapvetően egy negyedévente fizetendő adó, de lehetséges év elején egy összegben is befizetni. A NAV számára az a fontos, hogy adott negyedév végén a megfelelő összeg az adószámlán legyen, ha ez ennél több az nem baj.
Egy összegben április 12-ig kell befizetni, negyedéves bontásban április 12, július 12, október 12 és következő év január 12 a határidő az egyes részletekre.

Amennyiben az év során április 12.-e után jelentkezel be az átalányadóra, akkor az adott évre a bejelentkezéstől számított 15 napon belül kell befizetned a megfelelő számú negyedéves részletet, vagy a teljes összeget ha nem akarsz foglalkozni a negyedéves részletekkel.

Hogyan fizesd be?

NAV kirendeltségekben lehet csekket kérni, vagy helyben is fizethető, de a legegyszerűbb megoldás az utalás. Utalás esetén alább a részletek:

  • összeg: 38400 Ft x a bejelentett vendégszobák száma. Ez a teljes éves díj, és ennek negyede a negyedéves részlet.
  • kedvezményezett: NAV Személyi jövedelemadó
  • számlaszám: 10032000-06056353-00000000
  • közleménybe az adószámodat kell beírni