Az "airbnb-zés" jogszabályi környezete

Magánszálláshely vagy egyéb szálláshely

Az “airbnb-zést” főszabályként a 239/2009. Kormányrendelet szabályozza, melyet 2019. júliusában módosítottak. A rendelet egyik fontos újítása, hogy az eddigi egyéb szálláshely kategóriát (amibe eddig az “airbnb-k” tartoztak) két kategóriára bontja:

Egyéb szálláshely

Az új egyéb szálláshely kategória olyan szálláshelyeket jelent, amiket nem magánszemély vagy egyéni vállalkozó üzemeltet (vagyis praktikusan cég). Az ágyakat külön-külön is ki lehet adni. A szálláshelyen lévő szobák száma maximum 25, az ágyak száma maximum 100 lehet.

Magánszálláshely

A másik kategória a magánszálláshely lett, amibe valószínüleg a legtöbb “airbnb” lakás beletartozik. Ezek olyan szálláshelyek, amiket vagy magánszemély, vagy egyéni vállalkozó üzemeltet. A magánszálláshelyen lévő szobák száma maximum 8, az ágyak száma maximum 16 lehet, továbbá egy szobában nem lehet több 4 ágynál.


Tételes átalányadó

A tételes átalányadót a 1995. évi CXVII. törvény szabályozza.
A tételes átalányadót csak a lakás tulajdonosaként (de nem kell hogy egyedüli, azaz 1/1 arányú tulajdonosnak lenned) vagy haszonélvezőjeként választhatod, maximum 3 lakásra. Bevételi felső limitje nincs a választásnak, azaz bármennyit is hoznak a lakások, maradhatsz tételes átalányadós.
Csak magánszemélyként választhatod, egyéni vállalkozóként és cégként nem.
Az adónem csak rövidtávú lakáskiadásra megengedett, ennek feltétele, hogy egy vendégnek évente maximum 90 napra lehet kiadni a lakást.

Jó tudni: Az airbnb-n és a bookingon is megadható, hogy egy foglalás hossza maximum hány nap lehet. Ha tételes átalányadózó vagy, akkor itt 91-nél kisebb számot kell megadnod.


Alanyi mentesség

Az alanyi adómentességet a 2007. évi CXXVII. törvény szabályozza.

Az alanyi adómentességet, vagyis az áfa mentességet akkor választhatod, ha az éves bevételed nem haladja meg a 12 millió forintot. Amennyiben mégis meghaladná, akkor az adott évben a 12 millió feletti részre már kell áfát felszámolni (és befizetni), a következő évtől pedig mindenképpen áfa alany leszel minden bevételedre vonatkozóan.


A harmadik országból igénybe vett szolgáltatás áfája

A harmadik országból igénybe vett szolgáltatás áfáját szintén az előző pontbeli törvény szabályozza.

Mit jelent a külföldről igénybe vett szolgáltatás?

Ha a lakásod az airbnb-n vagy a bookingon hirdeted, akkor egy szolgáltatást veszel igénybe, ami után fizetned kell a szolgáltatónak (azaz az airbnbnek/bookingnak). Tényleges kifizetés (azaz pl. átutalás vagy bankkártyás fizetés) általában nem történik, mert a szolgáltatók levonják a jutalékukat a téged megillető szállásdíjból.
A jutalék összege a szállásdíj bizonyos százaléka (airbnb-n kb 3, bookingon kb 15).

Az igénybe vett szolgáltatásról számlát kapsz, ami viszont nem tartalmaz ÁFÁ -t, ún. fordított áfás. Ez azt jelenti, hogy az ÁFÁ-t nem az eladó (azaz az airbnb/booking) fizeti be a költségvetésbe, hanem az azt igénybe vevő, azaz Te. Ezért ezt a “hiányzó áfát” a hónap végén be kell vallanod és be kell fizetned az államnak, még abban az esetben is ha alanyi áfa mentes vagy.

Jó tudni: Amíg nem adod meg a közösségi adószámod az airbnb-nek, addig ők ÁFÁ-s számlát állítanak ki neked, de a NAV szerint ez nem megfelelő; mindenképp kötelező megadnod az adószámod (és ezzel fordított ÁFÁ-s számlát igényelned), akkor is, ha alanyi adómentes vagy.


Ifa, építményadó, vendégkönyv

Mindkét helyi adót a 1990. évi C. törvény szabályozza országos szinten, de a konkrét megvalósítást a helyi önkormányzatok kezébe adja. Amennyiben az adott szabályozásra vagy kíváncsi, azt a helyi önkormányzati rendeletben keresd.

Az elektronikus vendégkönyv vezetésével kapcsolatban a 2016. évi CLVI. törvény 2020. január 1-től érvényes változata ad iránymutatást, a vendégkönyvről általában pedig szintén a helyi önkormányzati rendeletek adnak felvilágosítást.


Harmadik feles országokból érkezők vendégkönyvbeli adatokon felüli extra adatai

Ezeket az adatokat az idegenrendészeti hatóság követeli meg és kérheti be a 2007. évi II. törvény alapján.

Kik a harmadik feles országokból érkezők?

Minden olyan államból érkezők, amelyek nem EGT-államok. Az EGT-államok nagyrészt az európai államokat jelentik, de részletes lista ezen a linken található.

Milyen plusz adatra van szükség esetükben?

A vendégkönyv szokásos adatain felül a nemükre (de ezt már az NTAK is megköveteli) és az anyjuk nevére.


Személyes adatok kezelése (GDPR)

A személyes adatok kezelését a 2016/679/EU Rendelet szabályozza.

Kezelhetsz-e személyes adatokat?

A rendelet szerint megengedett a személyes adatok kezelése, amennyiben erre jogi kötelezettség teljesítése érdekében van szükség, és ehhez még az érintett hozzájárulását sem kell előzetesen begyűjteni.

Törölnöd kell-e az adatokat ha a vendég azt kéri?

Mivel jogszabály kötelez az adatok gyűjtésére, ezért nem vagy köteles törölni.

Mit kell tenned, ha a vendég nem akarja megadni az adatait?

Hívd fel a figyelmét, hogy ez törvényi kötelezettség nem tehetsz mást. Hivatkozhatsz az alábbi törvényekre: törvény a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról; Kormányrendelet a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól; és behivatkozhatod a helyi önkormányzat idegenforgalmi adó rendeletét (ezt valószínüleg az adott önkormányzat honlapján találod).

Végső esetben hivatalosan nem fogadhatod a vendéget, ami nyilván vitát szül a vendég és közted. Ekkor hivatkozhatsz arra, hogy amikor az airbnb-n foglalt, akkor a foglalással elfogadta, hogy a helyi jogszabályoknak megfelel majd.

Kell neked adatkezelési nyilvántartási szám?

Nem kell, mivel jogszabályi kötelezettségen alapul az adatkezelési kötelezettséged.


Turizmus fejlesztési hozzájárulás (TFH)

A TFH-t a 2016. évi LXVI. törvény vezette be akkor még a vendéglátóhelyekre vonatkozóan. Majd a törvény 2019. évi módosítása terjesztette ki a kereskedelmi szálláshelyekre is, mely 2020. január 1-től hatályos rájuk nézve.


NTAK adatszolgáltatás

Az adatszolgáltatást a 2018. évi XCVII. törvény szabályozza, mely a hasonló 2016. évi CLVI. törvény módosítása.

A fenti törvény végrehajtásáról pedig a 237/2018. Kormányrendelet gondoskodik.