NTAK regisztráció

Az üzemelési engedély kiváltásának egyik feltétele, hogy rendelkezz egy szálláshelykezelő szoftver igazolással. Az igazolás feltétele, hogy előtte regisztrálj be az NTAK rendszerébe.

Az NTAK-ba csak elektronikusan lehet regisztrálni. A regisztráció alapfeltétele, hogy rendelkezz Ügyfélkapu azonosítóval és adószámmal

A regisztráció lépései

Kezdés

 1. Lépj be az NTAK oldalán az Ügyfélkapu adataiddal.
 2. Add meg a kapcsolattartáshoz az email címed.
 3. Válaszd ki a rád jellemzőt a gazdálkodási szervezet típusánál, ez leggyakrabban az adószámos magánszemély lesz. Majd add meg az adószámod. A “Jogosultság ellenőrzése és mentés” gombra kattintva a rendszer ellenőrzi, hogy létezik az adószám

Szolgáltató adatok

 1. A következő oldalon, a főtevékenység megadásánál válaszd ki az 5520-as főtevékenységet – Üdülés, egyéb átmeneti szálláshely szolgáltatás. A szálláshely szolgáltatási tevékenység megkezdéséhez írd a mai napot. Ezt majd a későbbiekben a Szolgáltató/Adatok szerkesztése pont alatt tudod módosítani. Ha már korábban elkezdted a tevékenységet, akkor írd be az adószám kiadásának dátumát ide.

  Fontos, hogy a lap alján pipáld az alanyi adómentességet.
 2. A következő oldalon a székhely címét kell megadni. Ez még nem a szálláshely címe, hanem az üzemeltetető (azaz a te) címed. Ha a helyrajzi számot nem tudod, az nem gond, anélkül is hagy tovább menni a rendszer.
 3. Ezt követően a kapcsolat adatoknál meg kell adni az email címet és a telefonszámot.

Szálláshely adatok

 1. A szálláshely típusánál nagy valószínűséggel magánszálláshelyet, vagy egyéb szálláshelyet kell választanod.
 2. A következő oldalon a szálláshely nevénél add meg azt a nevet, amit majd az önkormányzatnál az üzemelési engedély kiváltásakor használni fogsz. Ez lehet bármilyen fantázianév, csak az engedélyen fog szerepelni, nem kell hogy az Airbnb-n, vagy Bookingon is így szerepeljen a lakás. A másik két mező mellett pipálj, mivel ilyen adataid nincsenek (ha mégis, akkor természetesen töltsd ki).
 3. A következő oldalon a szálláshely cím adatait kell megadni, itt sem gond, ha a helyrajzi számot nem töltöd ki.
 4. A következő oldalon válaszd a rád jellemzőt.
 5. Az egyéb adatoknál a maximálisan kiadható szobák számánál az üzemelési engedélykor megadni kívánt vendégszobák számát kell beírnod (vagyis azon szobák számát ahova vendégek alvására alkalmas ágyat raksz be). A maximális ágyszámnál pedig valójában a férőhelyek számát kell megadnod.
  Példa: 3 szobás lakás, ahol egy nappali mellett két hálószoba van. A nappaliban nincs ágy, se alvásra használt kanapé, az egyik hálóban egy kétfős ágy, a másikban egy egyfős kanapé található. Ez 2 maximálisan kiadható szobát és 3 maximálisan kiadható ágyat jelent.

  A többi részt töltsd ki a rád jellemzők szerint.
 6. Lefelé görgetve legalul a szálláshelykezelő szoftver adatainál add meg a használt szoftvered. Amennyiben az Én Vendégszobámat fogod használni pipáld a jobbra lévő boxot. Majd töltsd ki a többbi adatot.

Sikeres regisztráció után, emailben fogják elküldeni az egyedi szerződést a megadott email címre.

Amennyiben elakadsz a regisztrációval kapcsolatba tudsz lépni az NTAK ügyfélszolgálattal, akik elég gyorsan szoktak segíteni.