Szálláshelyminősítés vagy audit

Ahhoz, hogy a szálláshelyminősítési vagy audit folyamatot elkezdhesd, rendelkezned kell NTAK azonosítóval, melyhez adószámra van szükséged. Ha ezek megvannak, a következő lépések szerint haladhatsz:

1. Regisztráció

Regisztrálj a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület oldalán.
A regisztráció 5-10 percet vesz igénybe. Viszont nem tudod megkezdeni egyből az önértékelést, mert még központilag ellenőrzik a rendszerbe felvitt adataidat. Külön emailt fogsz kapni, ha jóváhagyták a felhasználói profilod. Az önértékelést csak ezután tudod megkezdeni. Az adatok ellenőrzése kb. 1-5 napba telik.

2. Önértékelés

Végezd el az oldalon a lakás önértékelését, mely nagyjából egy órát vesz igénybe. Az önértékelésre az oldalon található kritériumrendszer az irányadó (a linkelt rendszer a magánszálláshelyekre vonatkozik), de a kritériumrendszerből az alábbi pontokat kiemelt figyelemmel vizsgálják:

  • Matrac vastagság és állapot: Minimum 13 cm vastag matracra lesz szükség és kifogástalan állapotban kell lennie. Kicsit is foltos, koszos matrac esetén nem engedik át az auditon.
  • Az ágyneműk, huzatok és törölközők állapota: Kicsit is foltos, koszos anyagok esetén nem engedik át az auditon.
  • A fürdőszobában nem lehetnek penésznyomok, koszos fugák, stb. A kiemelt higiéniai állapot nagyon fontos.
  • A penész bármilyen formában és helyiségben elfogadhatatlan.
  • A lakás teljes összképe (elrendezés, helykihasználás, dekoráció): Ezek kombinációja a legmeghatározóbb a csillagok számára vonatkozóan.

3. Helyszíni ellenőrzés időpont

Új lakás auditálása esetén körülbelül 14 napon belül kijelölnek egy a Minőségtanúsító Testület auditorai által elvégzendő, a helyszíni ellenőrzésre alkalmas időpontot. Régi, még audittal nem rendelkező lakások esetén az időpont jóval távolabbi, akár hónapokkal későbbi is lehet. Erről először egy hivatalos emailt kapsz, amiben megjelölik a dátumot, majd később a vezető auditor megkeres telefonon, hogy egyeztessétek a pontos időpontot.

4. Helyszíni ellenőrzés

Fontos, hogy az auditra mindig érkezz időben!
Az auditorok minden esetben párban járnak ezekre a szemlékre, és felosztják maguk között a feladatokat. Az egyikük készíti a fotókat, és ellenőrzi, hogy minden rendben van-e az ingatlanban, vagyis megfelel-e a kritériumrendszer feltételeinek, a másikuk jelöli a pontokat az ellenőrzési felületükön, illetve elkészíti a jegyzőkönyvet.
Ha mindent rendben találtak és sikeres az audit, akkor felolvassák a jegyzőkönyvet, és lezárják az ellenőrzési felületet, ahova feltöltötték a szálláshelyen készített fotókat, és a minősítésről a jegyzőkönyvet.
Az ellenőrzés időtartama a lakás méretétől függ, de pl. egy 40 m2-es lakás sikeres auditálása fél órát vesz igénybe.

5. Bíráló Bizottság értékelése

Ezzel nem ér véget az audit folyamata, ugyanis a helyszíni szemléhez kapcsolódó dokumentumokat és képeket még ellenőrzi a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület által kijelölt bíráló bizottság. Ők a rendelkezésre álló jegyzőkönyv, fotók és egyéb adatok alapján validálják a helyszíni auditorok értékelését a belső rendszerükön keresztül. Erre 14 napja van a bíráló bizottságnak, de a legtöbb esetben 8 napon belül jelentkeznek az eredménnyel.

6. Minősítési tanúsítvány

Amennyiben a bíráló bizottság is rendben talál mindent, abban az esetben a szálláshelymősítés felületére feltöltik a minősítési tanúsítványt, melyről hivatalos emailben is tájékoztatnak. Az engedélyeztetési eljárás során erre a dokumentumra lesz szükséged.

7. Ismételt ellenőrzés

Ha nem felel meg a lakás a helyszíni ellenőrzésen, vagy a bíráló bizottság értékelésén, akkor a hibákról ugyanúgy jegyzőkönyv készül. A jelölt eltéréseket javítani kell, majd ha ez kész, akkor a szálláshelyminősítés felületén belül jelezni kell, hogy “Készen állok az ismételt ellenőrzésre”. Ezek után az auditorok az első audithoz hasonló módon jelentkeznek a helyszíni szemle megtartására, melyet ezután a bíráló bizottság még ezúttal is jóváhagy.
Az auditorok a “Készen állok” jelzés után 2-3 héten belül igyekeznek időpontot adni az ismételt ellenőrzése.

Sikeres audit esetén a regisztrációtól számított teljes folyamat kb. 3 hét - 1 hónap, ezután tudod beadni az illetéskez önkormányzathoz az engedély megszerzéséhez szükséges dokumentumokat.

Sikertelen auditnál a teljes folyamat akár 2-3 hónap is lehet.