Milyen adók vonatkoznak az "airbnb" lakásokra?

Milyen adók vonatkoznak az “airbnb” lakásokra? Hol tudod őket befizetni, mire kell figyelni?

Idegenforgalmi adó (IFA)

Helyi adó, vagyis a helyi Önkormányzatnak fizetendő.

 • Budapesten leggyakrabban a bevétel 4%-a. A legtöbb “airbnb-s” kerületekben így van: I.,V., VI., VII., VIII., IX., XII., XIII. kerületek.
 • Vendégéjszakánként fizetendő: II. kerület (350 forint / fő / éj), XI. kerület (500 forint / fő / éj), XIV. kerület (450 forint / fő / éj)
 • Budapesten kívül a leggyarkoribb a fő / éj verzióban szedett ifa, de ide kattintva utánanézhetsz.

Építményadó

Helyi adó, vagyis a helyi Önkormányzatnak fizetendő. Alapvetően nem csak az “airbnb-zéshez” kötődik. Vagy akkor kell fizetni, ha a lakás tulajdonosának állandó lakcíme nem a lakásba van bejelentve, illetve akkor ha a lakásban valamilyen fajta üzleti tevékenység folyik (iroda, kereskedelmi tevékenység, “airbnb”). Az építményadó mértéke Önkormányzatonként változik, de legtöbbször négyzetméter alapon határozzák meg. A budapesti belvárosban (5., 6., 7. kerület) nagyjából 2000 Ft / m2 / év a mértéke. Ide kattintva utánanézhetsz, hogy pontosan mennyi.


Tételes átalányadó vagy SZJA

Fajtái

Állami adó, vagyis a NAV-nak fizetendő. Két módon lehetséges:

 1. A lakáskiadásra általánosan a 15%-os SZJA vonatkozik (melyből természetesen vagy a tételes költségelszámolás, vagy a 10 százalékos költséghányad módszerével megállapított költségek levonhatóak).

 2. A jövedelemadózás egy speciális az “airbnb-kre” vonatkozó vállfaja a tételes átalányadó , melynek mértéke 38400 Ft / szoba / év . Szobának az számít ahova ágyat jelentettünk be az engedélyezés során (a kanapé is lehet ágy). Például ha egy nappali plusz hálószobás lakásban, csak a hálóba rakunk ágyat, amin a vendégek alhatnak, akkor a tételes átalányadó egy szobára fizetendő, hiába két szobás a lakás.

Ki választhatja a tételes átalányadót?

Az átalányadót csak a lakás tulajdonosa (nem kell hogy 1/1 legyen) vagy haszonélvezője választhatja maximum 3 lakásra. Bevételi felső limitje nincs a választásnak. Csak magánszemély választhatja, egyéni vállalkozó nem. Valamint a magánszemély szálláshely-szolgáltatási tevékenység keretében évente maximum 90 napot adja ki ugyanannak a személynek a lakást.

Fizetése

Fizetésével kapcsolatban lásd a Tételes átalányadó fizetését.


Általános Forgalmi Adó (ÁFA)

Állami adó, vagyis a NAV-nak fizetendő. Az “airbnb-zésnél” két értelemben jöhet szóba:

 1. A lakásból származó bevételre vonatkozóan, ha az meghaladja az éves 12 millió forintot. Ebben az esetben az adott évben a 12 millió feletti részre meg kell fizetni a 18%-os (2020-tól 5%-os) áfát a következő évtől pedig automatikusan áfa körbe kerül át a bevétel és a teljes bevételre fizetendő a 18%-os áfa (2020-tól 5%-os). A szálláshely-szolgáltatás áfája 2020-tól 5%-ra csökken. A legtöbb “airbnb-s” lakásnál ezzel jellemzően nem kell számolni.
 2. A másik vonatkozás a külföldről igénybe vett szolgáltatás után fizetendő áfa, mely akkor merül fel, ha külföldi portált használunk a hirdetésre (például airbnb, booking, stb.). Ilyenkor a hirdető oldal szolgáltatási jutalékára (airbnb-n 3%-a, booking-on jellemzően 15%-a a bevételnek) kell még megfizetni a 27%-os áfát. Így például az airbnb-re ez 0,81%, a booking-ra jellemzően 4,05%. Ezt abban az esetben is fizetni kell, hogyha a lakás üzemeltetője alanyi adómentes.

Turizmus fejlesztési hozzájárulás (TFH)

Mi ez?

A Turizmus Fejlesztési Hozzájárulás (TFH) egy korábban meglévő adó volt a vendéglátó egységekre, melyet a 2016. évi LXVI. törvény vezetett be. Ezt 2020. január 1-től kiterjesztik a szálláshely szolgáltatókra is. A bevezetését egyben kezelték a szálláshely szolgáltatás 18%-os áfájának 5%-ra való csökkentésével. Vagyis valójában egy áfa körös számára ez összességében 9%-os tehercsökkentést jelent, de nem áfa körösök, vagyis például áfa mentesek számára ez 4%-os adónövekedést jelent.

Részletesen lásd a TFH topicban.

Kedves Fórum!

A leírt tételes átalány-adózási szabály jelenleg is érvényes, a 2020 óta magánszálláshelynek számító szálláshelyszolgáltatók esetében? Amennyiben igen, és ezt most is az SZJA keretében kezelik, akkor az SZJA-bevallásnak pontosan melyik pontjában kell ezt feltüntetni? - én nem találtam ilyen pontot a 2020-as bevallásban!

Továbi kérdésem, hogy a tételes átalány-adó megfizetésekor az utalás közleményében a kiváltott adószámot kell beírni, és nem a tízjegyű személyes adóazonosítót? Ebben az esetben a NAV hogyan köti össze azt az SZJA-bevallással, ami adóazonosító alapú?

Előre is köszönöm választ!

Kedves György!
Igyekszem sorra venni a kérdéseket:

 1. A leírt tételes átalány-adózási szabály jelenleg is érvényes, a 2020 óta magánszálláshelynek számító szálláshelyszolgáltatók esetében?

  Igen

 2. Amennyiben igen, és ezt most is az SZJA keretében kezelik, akkor az SZJA-bevallásnak pontosan melyik pontjában kell ezt feltüntetni?

  Itt található az adóbevallás leírása: Éves adóbevallás. Itt az 1. lépésnél találja hol kell feltüntetni.

 3. Továbi kérdésem, hogy a tételes átalány-adó megfizetésekor az utalás közleményében a kiváltott adószámot kell beírni, és nem a tízjegyű személyes adóazonosítót?

  Igen az adószámot kell írni, nem az adóazonosító jelet. Lásd bővebben: Tételes átalányadó ("szobaadó")

 4. Ebben az esetben a NAV hogyan köti össze azt az SZJA-bevallással, ami adóazonosító alapú?

  A bevallás elején mind az adóazonosító jelet, mind az adószámot meg kell adni, a másodikra is külön rubrika van.