MNB árfolyam bejelentése

Mi ez?

Amennyiben külföldi devizában állítod ki a számláidat a vendégeknek akkor három esetben merülhet fel, hogy hogyan számítod át azt forintra.

  • Az első eset az ifa számítás, ahol az előző év végi MNB árfolyamot kell minden esetben alkalmazni, bővebben lásd itt.
  • A második eset, ha áfa körös vagy és fizetned kell az áfát.
  • A harmadik eset pedig a tfh számítás esetében merülhet fel.

Itt most a második és a harmadik esettel foglalkozunk részletesen.

Miért jó a bejelentés?

Az áfa és a tfh átváltásánál és kiszámításánál, amennyiben erről máshogy nem nyilatkoztál, az alapértelmezett átváltási arány a számla teljesítési dátuma szerinti banki deviza eladási árfolyam. Itt természetesen azon bankét kell használnod, ahova az utalásaid érkeznek. Ez így rendben van, de a történet azért lesz izgalmas, mert

a banki deviza eladási árfolyam és az MNB hivatalos deviza árfolyama között akár 10-15 forintnyi különbség is lehet (euró esetében). Ez pedig 6 millió forintnyi, vagyis kábé 18.000 eurónyi éves bevételnél, akár 10.000 forint többlet kiadást jelenthet a tfh (4%-os adó) miatt és 12.000 forint többlet kiadást jelenthet az áfa (5%-os adó) miatt!

Szóval ha devizában állítod ki a számláidat (vagy akárcsak megvan a lehetősége, hogy a későbbiekben így fogod kiállítani) és eddig nem tetted, mindenképpen érdemes bejelented a NAV-nál, hogy az MNB hivatalos deviza árfolyamát szeretnéd használni a devizás bevételeid átszámításhoz.

Hogyan jelentsd be?

Ezt a NAV-nál az xxT101-es nyomtatványon tudod megtenni, ugyanazon a nyomtatványon, amit az adószám bejelentésénél kell használni. A nyomtatványon a vége felé az F02-es résznél a 10-es pontban kell ikszelned (a pontos hely a nyomtatvány megváltoztatásával változhat). Az MNB árfolyamot a bejelentés napjától kezdve használhatod az átváltásra.