Turizmusfejlesztési hozzájárulás (TFH)

A Covid-19 vírus miatt a kormány gazdaság élénkítési csomagja a TFH-t is érinti és eszerint 2020. március 1. és december 31. köztre nem kell fizetni a TFH-t.

A kormány döntése értelmében, a kedvezményes időszak 2021-ben is folytatódik, így 2021. január 1. napjától a veszélyhelyzet megszűnéséig szintén nem kell a TFH-t sem bevallani, sem megfizetni.

Valamint a 2022. október 1. és 2023. március 31. közötti időszakra sem kell a TFH-t sem bevallani, sem megfizetni.

Mi ez?

A Turizmusfejlesztési Hozzájárulás (TFH) egy korábban meglévő adó volt a vendéglátó egységekre, melyet a 2016. évi LXVI. törvény vezetett be. Ezt 2020. január 1-től kiterjesztik a szálláshely szolgáltatókra is. A bevezetését egyben kezelték a szálláshely szolgáltatás 18%-os áfájának 5%-ra való csökkentésével. Vagyis valójában egy áfa körös számára ez összességében 9%-os tehercsökkentést jelent, de nem áfa körösök, vagyis például áfa mentesek számára ez 4%-os adónövekedést jelent.

Mekkora az adó?

4%-os adó, melyet a bevételed után kell fizetni. Az adó alapja az egyéb adókkal csökkentett jövedelem, tehát amennyiben a számlán külön szerepel szállásdíj és ifa (esetleg áfa is) - tehát nem egyben számlázol mindent - akkor az adó alapja csak a szállásdíj lesz. Vagyis például az ifa-ra és az áfa-ra nem kell fizetni a hozzájárulást.

Kinek és hogyan kell fizetni?

Állami adó, vagyis a NAV-nak fizetendő a 10032000-01079122 NAV Turizmusfejlesztési hozzájárulás bevételi számlára. A közleménybe az adószámodat kell beírnod.

A bevallás és a fizetés gyakorisága

Az adót be is kell vallanod, a bevallás gyakorisága az áfabevallás gyakoriságához igazodik. Tehát amennyiben nincs havi, vagy negyedéves áfabevallási kötelezettséged, akkor tárgyévet követő év február 25-ig kell megállapítani, befizetni és bevallani az egész éves összeget. Havi áfa bevallóknak ugyanez havi bevallás és fizetési kötelezettség és tárgyhót követő hónap 20-áig kell megtenni.

Amennyiben alanyi mentes vagy és év közben átléped a mentes határt, akkor a TFH-ra be kell adni egy időszaki záró bevallást és ezt követően az áfa gyakoriságnak megfelelő TFH bevallásokat kell beadni az év során.

Ha csinálsz áfa bevallást a külföldről igénybevett szolgáltatás miatt (Airbnb és Booking szolgáltatási jutaléka miatt például), akkor havonta kell megcsinálnod a TFH bevallást és fizetést. Ha nem volt valamelyik hónapban áfa bevallás, akkor azokat a hónapokat az éves bevallásba kell betenned.

Bevallani a xxTFEJLH elnevezésű nyomtatványon kell, ahol xx az adott évre utal (tehát a 2020-as bevalló nyomtatvány a 20TFEJLH). A nyomtatvány letölthető a NAV honlapjáról. A bevallás részletes lépéseiről az alábbi cikkekben olvashatsz:
2020-as bevallás az ÁNYK rendszerében
2022-es bevallás az ONYA rendszerében

A bevallásnál a számla teljesítés dátuma számít, vagyis adott hónapra fizetendő és bevallandó TFH-t az adott hónapban teljesített számlák alapján számold. Tehát nem a kiállítás dátuma számít.
A fentiek igazak az éves bevallásnál is, csak az itt adott évben teljesített számlákat kell alapul venni.
Így ha 2019-ben érkezett a vendéged, de csak 2020-ban távozott (vagyis a teljesítés 2020-as), akkor a számla teljes összege beleszámít már a 2020-as évbe.

Külföldi pénznemben kiállított számla átszámítása

Amennyiben külföldi pénznemben (például euró, vagy dollár) állítod ki a számláidat, akkor az áfához használt árfolyamot kell alkalmaznod. Vagyis a számla teljesítési dátuma szerinti banki deviza eladási árfolyamot (azon bankét ahova az utalásaid érkeznek) kell használnod a bevételeid átszámításához és az adó megállapításához. Amennyiben már bejelentetted a NAV-nál a xxT101-es nyomtatványon, akkor pedig az MNB árfolyamot kell használnod.

Az MNB árfolyam jellemzően sokkal kedvezőbb, mint a bank deviza eladási árfolyam, ezért érdemes lehet bejelenteni ezt a NAV-nál.

A cikk elkészültében segítségünkre volt Kis-Vén Valéria, adószakértő.