Szálláshelyek kialakítására és engedélyeztetésére vonatkozó követelmények

Kormányrendelet

Az “airbnb-zést” fő szabályként a 239/2009. Kormányrendelet szabályozza. A rendeletből a lakásvásárlás előtt a szobaméretek és az ágyak elhelyezése a lényeges. Ezek szerint egy egyágyas szoba legalább 8 négyzetméter kell hogy legyen, innentől kezdve minden plusz főhöz ágyanként további 4 négyzetméter szükséges (tehát egy 4 fős szobához legalább 20 négyzetméteres szoba méretre van szükség). A legmagasabb ágyszám szobánként 4 ágy. Ezeket a szobaméreteket a helyi önkormányzaton tett bejelentéskor veszik figyelembe (Üzemelési engedély).

A szálláshelyekre vonatkozó további követelmények a rendelet 1. mellékletének magánszálláshelyekre vonatkozó részében találhatóak.

Kerületi szabályozások

Az alábbi kerületekben a bejelentéshez elvárnak extra feltételeket is. A lista kerületenként alább:

V. kerület

2020 március 15-től kezdődően új szabályok léptek életbe a kerületben, melyek a korábbiaknál jóval szigorúbb előírásokat tartalmaznak új szálláshelyek engedélyeztetésére. Részletesen lásd az V. kerületi településképi engedélyeztetés szabályainál.

VI. kerület

2020 január 1-től kezdődően új szabályok léptek életbe a kerületben, melyek a korábbiaknál jóval szigorúbb előírásokat tartalmaznak új szálláshelyek engedélyeztetésére. Részletesen lásd az VI. kerületi településképi engedélyeztetés szabályainál.

VII. kerület

A VII. kerületben jelenleg egy társasházi határozat szükséges, mely engedélyezi a házban a rövid távú szálláshelyek üzemeltetését.

VIII. kerület

Jelenleg a VIII. kerületben nincsenek extra feltételei az engedélyeztetésnek, de ez bármikor változhat.