Társasházi hozzájárulás

Egyes kerületekben szükség van a társasház hozzájárulására, amit a településképi bejelentés vagy az üzemelési engedély leadásakor kérnek mellékletként (lásd az egyes kerületeknél).

Hozzájárulás

A hozzájárulás legegyszerűbb formája egy társasházi határozat arról, hogy a ház engedi a rövid távú lakáskiadást vagy az egyéb és magánszálláshely üzemeltetést (a kettő lényegében ugyanaz, csak más szakterületi meghatározásban). Ha már volt a házban korábban ilyen határozat, akkor nincs is szükséged semmire, csak kikérni a közösképviselőtől a határozatot, vagy az adott közgyűlés jegyzőkönyvét. Fontos, hogyha a ház se nem tiltja, se nem engedi az “airbnb-t” (vagyis erről még nincs határozat, vagy egyéb dokumentum), akkor az nem elég az engedélyeztetéshez, ezt kifejezetten engednie kell a társasháznak.

Közgyűlés

Ha nem volt még társasházi határozat akkor össze kell hívni a közgyűlést és meg kell szavaztatni az előterjesztést. Ez persze nem mindig egyszerű, de több házban működik az a gyakorlat, hogy az “airbnb-kre” vonatkozóan magasabb közösköltség hányaddal megszavazza a ház, illetve adott esetben egyéb feltételekhez köti (extra takarítás a lakás előtti részen, a lakás üzemeltető elérhetősége a lakók számára, irányító táblák a vendégek számára, stb.). Bár a bíróság hasonló ügyben kimondta, hogy a rövid távú lakásüzemeléssel a megnövekedett társasházi közös terület használat és ezáltal a magasabb közösköltség nem igazolható, de talán a fentiek költség szempontból is viselhetőek lehetnek a tulaj számára és értelmes kompromisszum lehet a ház airbnb ellen kardoskodó lakói felé is.

Rendkívüli közgyűlés összehívását a tulajdoni hányad 10%-ával rendelkező tulajdonosok is kezdeményezhetik, ekkor a közösképviselőnek 30 napon belül össze kell hívnia közgyűlést (bővebben itt).

Ha valamiért a közgyűlés összehívása nehézségekbe ütközik, vagy időben csak nagyon távolra ütemezhető, akkor még mindig működhet a “kopogtatós” módszer. Vagyis végig kell kopogtatni a szomszédokat és begyűjteni a teljes lakóközösség 50% + 1 arányának hozzájárulását. Itt fontos, hogy a teljes lakóközösség 50%-át kell alapul venni.

SZMSZ, Alapító Okirat

Természetesen nem csak a közgyűlési határozat elfogadható ebben az esetben, hanem ennél magasabb rendű dokumentumok is, mint az SZMSZ (szervezeti és működési szabályzat), vagy az Alapító Okirat. De míg a közgyűlési határozathoz elegendő a megjelentek 50% + 1 arányának pozitívan szavazni, addig az SZMSZ módosításhoz a teljes lakóközösség 50% + 1 aránya kell, Alapító Okirat módosításhoz a teljes lakóközösség 100%-a.