Településképi bejelentés

Budapesten az V., VI. és VIII. kerületekben van szükség településképi bejelentésre (update: jelenleg az V. és a VI. kerületben van szükség településképi bejelentésre). A bejelentés előfeltétele az engedélynek, a pozitívan elbírált településképi bejelentést csatolni kell az engedélyhez szükséges dokumentációhoz. A településképi bejelentést a helyi önkormányzat építés(ügy)i osztályához kell benyújtani, ők fogják elbírálni.

Az “airbnb-zést” szabályozó 239/2009. Kormányrendelet 2019. júliusi módosítását az önkormányzati rendeletek még nem mindenhol követték le, így előfordulhat, hogy nem mindenütt kérik a következő feltételeket, de valószínüleg ez csak egy átmeneti állapot. A pontos feltételek miatt érdemes beszélni a helyi önkormányzat engedélyeztetési osztályával.

Szükséges dokumentációk és eljárások kerületenként

V. kerület

(update: új szabályok 2020. március 15.-től kezdődően)

 • Építészeti-műszaki tervdokumentáció, melyet csak az Építész Kamaránál bejegyzett építész készítheti el. Ennek díja a lakásmérettől és építésztől függ, de jellemzően 100.000 Ft körül mozog.
 • A teljes lakóház lakásainak 5 illetve 10%-ában maximalizálták az új “airbnb-s” lakások számát. Az 5 vagy 10% attól függ, hogy hol van a lakás. A pontos számot a 6/2020. számú ömkormányzati rendelet 1. függelékében található térképen lehet csekkolni, a lakódomináns területen 5, az intézménydomináns területen 10% ez a szám. Vagyis mondjuk egy 100 lakásos házban 5 illetve 10 db “airbnb-s” lakás lehet csak.
 • Az “airbnb-zésről” szóló kormányrendeletben foglalt minimális szobaméretek másfélszeresét kérik. Vagyis egy egyágyas szoba legalább 12 négyzetméter kell hogy legyen, innentől kezdve minden plusz főhöz ágyanként további 6 négyzetméter szükséges (tehát egy 4 fős szobához legalább 30 négyzetméteres szoba méretre van szükség)
 • A lakásnak meg kell felelnie az OTÉK rendelkezéseinek. Ezek közül a legfontosabb, hogy a wc nem nyílhat közvetlenül élelmiszer tárolására, fogyasztására, feldolgozására, alkalmas helyiségből. A további rendelkezésekről vagy az OTÉK-ban tudsz tájékozódni, vagy az Önkormányzat Építési és Műszaki Osztályától kérhetsz információt.
 • Parkolóhely megváltást csak a nem védett épületekben lévő lakásokra kell fizetni, ez nagyjából a kerületben lévő épületek kevesebb mint 10%-a csak. Az épület védettségét ezen a linken lehet ellenőrizni. A parkolóhely megváltást egy szoba fölött kell fizetni és ennek díja 4,5 millió forint. Ettől függetlenül parkolóhely-mérleg számítást minden esetben mellékelni kell a beadványhoz.
 • A fenti rendelet szerint kerékpártároló megváltást is kellene fizetni, de a gyakorlatban ezt nem kérik.
 • Társasházi hozzájáruló nyilatkozat, ami megengedi az “airbnb-zést” a házban. Ezt közgyűlési határozat formájában, vagy SZMSZ-be, esetleg Alapító Okiratba foglaltan kell benyújtani mellékletként. Az 5. kerületben elég sok társasház már korábban határozott arról, hogy engedi vagy tiltja a szálláshelyeket, így nem biztos hogy szükség van a társasházi közgyűlés összehívására, elég, ha a korábbi dokumentumot kikérjük a közös képviselőtől hiteles formában (remélhetőleg persze pozitív ez a határozat). Amennyiben sem tiltás, sem megengedés nincs a társasházi dokumentumokban, akkor is össze kell hívni a közgyűlést, és pozitív tartalmú passzust kell elfogadni. Ezekről bővebben olvashatsz itt.

VI. kerület

(update: új szabályok 2020. január 1.-től kezdődően)

 • Építészeti-műszaki tervdokumentáció, melyet csak az Építész Kamaránál bejegyzett építész készítheti el. Ennek díja a lakásmérettől és építésztől függ, de jellemzően 100.000 Ft körül mozog.
 • A lakásnak meg kell felelnie az OTÉK rendelkezéseinek. Ezek közül a legfontosabb, hogy a wc nem nyílhat közvetlenül élelmiszer tárolására, fogyasztására, feldolgozására, alkalmas helyiségből. A további rendelkezésekről vagy az OTÉK-ban tudsz tájékozódni, vagy az Önkormányzat Építési Osztályától kérhetsz információt.
 • Parkolóhely megváltást kell fizetni, mely egy egyösszegű adó, amit utána semmilyen esetben (szálláshely megszűnése, átminősítése, stb.) nem fizetnek vissza.
  Az összege: ha több mint egy lakószobára (egy lakószoba esetén nem kell fizetni, de parkoló mérleg számítást ebben az esetben is le kell adni) kérünk engedélyt, akkor az egy fölötti szobák számát kell megszorozni az alábbi táblázat minden egyéb rendeltetés sorában szereplő számok valamelyikével a lakás lokációjától függően.
  50
  A parkolóhely megváltásnál az üzemelési engedéllyel szemben nem az számít, hogy az adott szobában van-e vendégfogadásra alkalmas ágy, hanem az hogy hány elvben vendégfogadásra alkalmas szoba van.
  Kivételt képeznek viszont a parkolóhely megváltás alól a műemléki, vagy helyi védettségű házak, ezekre nem kell megváltani. Az egyes házak védettségéről infót a településképről szóló helyi rendelet 1-es mellékletében (27. oldaltól) találsz.
  Példa 3 szobás nem védett házban található lakás parkoló mérleg számítására a Teréz krt. - Bajcsy-Zs. út - Király utca határolta területen: (3–1) x 6,325M = 12,65 millió forint parkolóhely megváltást kell fizetni.
 • A Teréz krt. - Bajcsy-Zs. út - Király utca határolta területen a társasházban található “airbnb-s” lakások területe nem haladhatja meg a teljes társasház területének 20%-át. A kerület egyéb részein a társasházban található “airbnb-s” lakások területe nem haladhatja meg a teljes társasház területének 10%-át.
  A beadványnál a Földhivatali nyilvántartást veszik alapul és amely lakások ott szálláshely funkcióval szerepelnek, azok területi aránya számít bele a 10 vagy 20%-ba. Az összesített társasházi adatok ingyenesen kikérhetőek a Földhivataltól személyesen vagy akár online is.
  Ennek az arányszámnak a betartásáról a műszaki tervdokumentációban kell nyilatkozni.
 • A társasház SZMSZ-e nem tilthatja az airbnb-zést. Tehát ha az SZMSZ-ben nincs sem tiltó, sem megengedő passzus, akkor azt is elfogadják.

A településképi bejelentés nyomtatványa itt érhető el. A vonatkozó helyi rendelet pedig ezen a linken található.

VIII. kerület

(update: 2020-tól kezdődően a magánszálláshelyek engedélyeztetésének nem feltétele a településképi bejelentés, az egyéb szálláshelyeknél viszont igen.)

 • Építészeti-műszaki tervdokumentáció, melyet a többi településképi bejelentést kérő önkormányzattal szemben a 8. kerületben te magad is elkészítheted, az Önkormányzat Városépítészeti Irodája által kiadott kitöltési útmutatóval. Illetve a Baross utca 63–67. szám 3. emelet 309-es szobájában személyesen is tudnak segíteni.
 • A lakásnak meg kell felelnie az OTÉK rendelkezéseinek. Ezek közül a legfontosabb, hogy a wc nem nyílhat közvetlenül élelmiszer tárolására, fogyasztására, feldolgozására, alkalmas helyiségből. A további rendelkezésekről vagy az OTÉK-ban tudsz tájékozódni, vagy az Önkormányzat Városépítészeti Irodájától kérhetsz információt, illetve a fenti kitöltési útmutatóban is részletesen le vannak írva a rendeltetésmódosítás résznél.
 • Parkolóhely megváltást kell fizetni, mely egy egyösszegű adó, amit utána semmilyen esetben nem fizetnek vissza (szálláshely megszűnése, átminősítése, stb.). Az összege: ha több mint két lakószobára (egy vagy két lakószoba esetén nem kell fizetni, de parkoló mérleg számítást ebben az esetben is le kell adni) kérünk engedélyt, akkor az egy fölötti szobák száma/2 lefelé kerekítve x 1 millió forinttal. Lakószobának minden olyan szoba számít, ahova ágyat rakunk és aludni tudnak a vendégek (kanapé is ágynak számíthat). Példa 2 szobás lakás parkoló mérleg számítására: (2–1)/2 = 0,5; ez lefelé kerekítve 0, tehát itt nincs fizetnivaló. Példa 4 szobás lakás parkoló mérleg számítására: (4–1)/2 = 1,5; ez lefelé kerekítve 1, szorozva 1 millióval, tehát itt 1 millió forint a megváltás összege.
 • Szükséges mellékelni a társasház hatályos SZMSZ-ét, ám más kerületekkel ellentétben itt elég ha az SZMSZ nem tartalmaz tiltást a rövidtávú lakáskiadásra vonatkozóan. Vagyis nem kell, hogy megengedő passzus legyen benne. Az SZMSZ-t hitelesítettni kell a közösképviselővel, ezt elég aláírás formájában megtenni. Amennyiben a ház nem rendelkezik SZMSZ-szel, akkor hatályos Alapító Okirat is beadható, amennyiben ez sincs, akkor egy nyilatkozat szükséges a közösképviselőtől, hogy a ház semmilyen formában nem tiltja a rövidtávú lakáskiadást.