Turizmusfejlesztési hozzájárulás (TFH) éves bevallás ONYA-n belül

A Turizmusfejlesztési hozzájárulás (továbbiakban: TFH) bevallásának gyakorisága az áfabevallás gyakoriságához igazodik. Tehát amennyiben nincs havi, vagy negyedéves áfabevallási kötelezettséged, akkor tárgyévet követő év február 25-ig (például 2022-ről 2023. február 25-ig) kell megállapítani, befizetni és bevallani az egész éves összeget. Havi áfa bevallóknak ugyanez havi bevallás és fizetési kötelezettség és tárgyhót követő hónap 20-áig kell megtenni.
A TFH-ról bővebben lásd: Turizmusfejlesztési hozzájárulás (TFH) - Adózás - MAKE Tudásbázis.

Itt most az éves online bevallás menetét vesszük végig a 2022-es évre vonatkozóan. Más évek bevallása, illetve a havi bevallás ehhez nagyon hasonlóan készíthetőek el.

A bevallás lépései

Az online bevalláshoz látogass el a NAV ONYA oldalára, majd kattints a Belépésre. Jelentkezz be az Ügyfélkapus jelszavaddal. Válaszd ki az entitást, amivel a bevallást meg szeretnéd tenni (ez leggyakrabban az adószámos magánszemély lesz). Ezután kattints az Új nyomtatvány/Bejelentés-re, majd a Bevallások-ra, végül a 22TFEJLH-re (ha nem hozza fel, akkor az oldal alján kattints addig a további nyomtatványok betöltése-re, ameddig meg nem jelenik, esetleg közvetlenül is rákereshetsz a keresés mezőbe beütve a nyomtatvány nevét).
A megjelenő nyomtatványon az alábbi mezőket kell kitöltened:

Bevallási időszak

Bár 2022.10.01-től 2023.03.31-ig nem kell TFH-t fizetni és bevallani ennél a pontnál fontos, hogy ennek ellenére itt a bevallási időszakra mégis a teljes 2022-es évet, vagy 2022.01.01-től, 2022.12.31-et kell beállítani (ne törődj a feljövő figyelmeztetéssel), majd kattints a mentés-re.

Jellemzők

Itt egyedül a Bevallás gyakoriságát töltsd ki és válaszd az éves gyakoriságot, majd kattints a mentés-re.

Turizmusfejlesztési hozzájárulás

a) Először az “1. Étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom” Hozzájárulás alapja részhez írj 0-t.

b) Majd a “2. Kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás” Hozzájárulás alapja részhez írd be a TFH összegének alapjául szolgáló bevételt. Ezt az alábbiak szerint kapod meg:

 1. Mi az adó alapja?
  A TFH 4%-os adó, melyet a bevételed után kell fizetni. Az adó alapja az egyéb adókkal csökkentett jövedelem, tehát amennyiben a számlán külön szerepel szállásdíj és ifa (esetleg áfa is) - tehát nem egyben számlázol mindent - akkor az adó alapja csak a szállásdíj lesz. Vagyis például az ifa-ra és az áfa-ra nem kell fizetni a hozzájárulást.

 2. Mely számlákat vegyél számításba?
  A bevallásnál a számla teljesítés dátuma számít, vagyis adott évre fizetendő és bevallandó TFH-t az adott évben teljesített számlák alapján számold. Tehát nem a kiállítás dátuma számít.
  Itt még azt vedd figyelembe, hogy 2022. október 1-től TFH mentesség van, vagyis a szeptember 30-ig teljesített számlákat vedd csak figyelembe.
  Tehát ha mondjuk 2022. szeptember 29-én érkezett a vendéged, de csak október 1-én távozott (vagyis a teljesítés 2022 októberi) akkor a számla összege nem képezi a TFH alapját. Ellenben ha 2021-ben érkezett a vendéged, de csak 2022-ben távozott, akkor a számla teljes összege beleszámít már a 2022-es évbe.

 3. Több kiadott lakás esetén hány bevallást készíts?
  Amennyiben egy entitás (például adószámos magánszemély) több lakást is kiad, akkor csak egy bevallást kell elkészíteni, melyben szerepeltetni kell az összes lakás bevételeit.

 4. Hogyan add meg az összeget?
  A bevételt ezer forintban kell megadni, tehát 6 milliós bevétel esetén ide 6000-t kell írni. Ezer forint alatti összeget nem kell beírni, tehát 6 000 431 Ft-os bevétel esetén ide 6000-t kell írni. Ezek után a rendszer automatikusan számolja a hozzájárulás mértékét, a 4%-ot.

 5. Hogyan add meg az összeget, ha külföldi pénznemben számlázol?
  Amennyiben külföldi pénznemben (például euró, vagy dollár) állítod ki a számláidat, akkor az áfához használt árfolyamot kell alkalmaznod. Vagyis a számla teljesítési dátuma szerinti banki deviza eladási árfolyamot (azon bankét ahova az utalásaid érkeznek) kell használnod a bevételeid átszámításához és az adó megállapításához. Amennyiben már bejelentetted a NAV-nál a xxT101-es nyomtatványon, akkor pedig az MNB árfolyamot kell használnod.

c) Végül kattints itt is a mentésre.

Véglegesítés, beadás

 • Kattints az ellenőrzésre. Itt valószínűleg megint figyelmeztetést fogsz kapni az október 1-től érvénybe lépett TFH mentességről, mint ahogy a korábbi, bevallási időszak pontnál írtuk. Valamint megadhatod a bevallás készítőjének nevét és elérhetőségét.
 • Ha mindennel kész vagy, kattints a véglegesítésre, majd a rendben gombra.
 • A következő oldalon még egyszer láthatod a hozzájárulás mértékét, valamint letöltheted a bevallást. Utolsó lépésként kattints a beadás-ra, majd a tovább-ra, ezzel készen is vagy.
 • A következő oldalon lehetőséged lesz online módon bankkártyával befizetni a hozzájárulást.